In memoriam: Fons Eggly

In de ochtend van 13 juni 2023 kreeg ik een bericht door dat Fons is overleden. Geschrokken belde ik een vriend ter bevestiging.

Fons, een ochtendmens, kwam ik regelmatig tegen op weg door zijn wijk als ik ging sporten. Hij liet dan zijn hond uit en altijd stopte ik even voor een kort praatje. De laatste tijd zag ik hem niet meer, maar liet zijn vrouw Jeanny de hond uit. Ik wist dat het lopen Fons te veel last bezorgde. Een week voor zijn overlijden ben ik nog bij hem langs geweest. Hij zag er helaas niet goed uit.

Wij - mijn generatie - kennen Fons van zijn snackbar Pico, een begrip in Vlissingen. Indertijd was Vlissingen hét uitgaanscentrum voordat Middelburg dat werd. En in die tijd had je twee eettentjes na het uitgaan: een broodjeszaak en Pico, van Fons en Jeanny. Je was op deze twee zaken aangewezen omdat zij pas om 04.00 uur sloten. De meeste Molukkers gingen naar Fons en ik denk dat hij daardoor perfect Maleis kon spreken en verstaan.

Uiteindelijk is hij in de jaren zeventig ook lid geworden van Jong Ambon. Hij begon met voetballen in het tweede elftal, en speelde later in het vierde en vijfde. Nadat het vijfde elftal was opgeheven, bleef Fons nog lange tijd bij het vierde meelopen als verzorger en vlagger.

In 2008 maakten leden en aanhang van Jong Ambon een reis naar Ambon, ook om de Ambonese spelers die enkele weken hier verbleven terug naar huis te begeleiden. De meeste spelers van de club verbleven in Baguala, een resort op ongeveer zestien kilomeer van de stad Ambon. Ook Fons verbleef daar. Omdat hij een ochtendmens was, ging hij altijd al vroeg op pad. Zo was, hij, wanneer iedereen nog op één oor lag, enkele keren heel vroeg naar de stad gelopen. “Zo zie ik meer dan in een oto penumpang”, verklaarde hij. En hij kwam terug op een ojek. Zo was Fons. Hij kon zich overal goed verstaanbaar maken.

Nadat hij stopte met voetballen, ging hij met andere oud-spelers als klusteam aan de slag voor de vereniging. Daar kwam tegen zijn zin voortijdig een einde aan en Fons vond het heel jammer hoe dat is geëindigd.
We gaan een vriend missen.

Selamat jalan Apong!

Ben de Lima