Daniël Christian Wattimury overleden!

Nieuws

In memoriam Daniel Christian Wattimury
* 01 mei 1938 Malang
+ 21 januari 2021 Rotterdam

Als 14 jarige jongen is Daniel Chris Wattimury in Nederland aangekomen en in Zeeland opgegroeid.
Wanneer je het over Zeeland hebt dan heb je het over JONG AMBON, de vermaarde voetbalvereniging wat ooit furore heeft gemaakt in het voormalige Nederlands Indie.
De Zeeuwen vergaapten zich over de voetbalkwaliteiten van jonge Ambonezen waarvan zij de namen niet tot nauwelijks uit konden spreken. Dat al snel hier verandering in kwam was niet verwonderlijk mede door de uitstraling van de vereniging als zodanig met een snelgroeiende regionale aanhang.
Het episch centrum bevond zich rond Vlissingen, Middelburg en Oost-Souburg. Lawalata, Sohilait, Lilipaly maar ook Wattimury waren stylisten op het veld en droegen met verve de kleuren van JONG AMBON. Tot ver over de Zeeuwse grenzen spraken deze namen tot ieders verbeelding.
Na deze kortstondige sportieve avontuur diende zich een andere periode aan. Bung Chris verruilde als jonge volwassene Zeeland voor Zuid Holland en kwam in de buurt van Rotterdam terecht waar hij met andere leeftijdgenoten een woning deelde. Het woonoord IJsseloord aan de kromming van de Hollandsche IJssel in CAPELLE AAN DEN IJSSEL bood een studentenwoning wat werd gedeeld door 3 tot 4 jonge volwassenen. Meestal gesitueerd op de hoek van een barak en niet ver van elkaar verwijderd, stonden er toen twee. Lopulalan, Sengsili, Sopacua, Nanlohy, Paliama, Usmany en Wattimury deelden zo goed als kwaad de ruimtes maar ook hun wederzijdse interesses m.b.t hun studies en het studenten leven. Een kleine groep intellectuelen die op een degelijke manier zich met de gemeenschap bemoeide en verantwoordelijk waren voor tal van sportieve evenementen. Bung Chris en Bung Frans Paliama namen vaak het voortouw. Met name deze twee waren tevens de oprichters van stichting RELA ‘69. Eén van de eerste Molukse organisaties met projecten t.b.v de bewoners op de Molukken.
Bung Chris was een zachtaardige mens tot mens persoon. Stijlvol gesoigneerd, bescheiden, intelligent en altijd aanspreekbaar. Anderhalf jaar geleden kwam ik hem tegen op het Doelenplein, hartje Rotterdam. Relaxed als altijd met een boodschappentas, gevouwen onder zijn rechterarm en een glimlach. Ik vroeg hem of hij tijd had om even een bakkie te doen. Hij was toch al halverwege de Kruiskade dus dat was meteen okay. Nadat zijn vrouw (Usi Ida Waccano) eerder is komen te overlijden is hij in mijn ogen niet veranderd. Dezelfde tred, een wereldse blik met prettige conversaties, het raamwerk voor de grote dingen van het leven. 
Een groot voorrecht is mij toebedeeld om deze geesten als Bung Chris Wattimury te hebben gekend en van grote invloed is geweest op mij als individu. 

Selamat Jalan Bung Chris...

Geschreven door Dickie Leatemia

Wij wensen de familie heel veel sterkte met dit verlies. 

Namens het bestuur van Jong Ambon, 

Melvin Telussa,
Voorzitter SV Jong Ambon