Een groot Zeeuws-Moluks sportman is ons ontvallen, Frans Salawanej

Nieuws

Frans Salawanej,

Bij ons Molukkers beter bekend als bung, oom Frans.

Ik heb bung Frans leren kennen in het kamp Vliegveld te West-Souburg, wonend tegenover de familie Salwanej. Ik was een jongetje van ongeveer 6,7 jaar oud toen ik al die bung2 en vrijgezelle mannen al zag. Ze waren in 1951 aangekomen uit Indonesië en in onze vrije tijd speelden we vaak samen m.n. sporten. Toen was het vooral volleybal wat de klok sloeg. Samen met zijn broer Frederik oftwel bung Pede, bung Rudy Leihitu en nog vele anderen was het een genot om naar ze te kijken.

Toen later S.V. Jong Ambon werd opgericht was bung Frans een begenadigde voetballer. Zó goed dat hij in de jaren ‘70  niet onopgemerkt is gebleven en dat een grote club als V.C. Vlissingen destijds aan de deur klopte voor bung Frans, maar ook voor zijn broer bung Pede, als keeper.

Ook bung John Lilipaly maakte toen de overstap naar V.C. Vlissingen.

Nogmaals de kwaliteiten van bung Frans zijn toen niet onopgemerkt gebleven. Ook in Zeist bij het amateurvoetbal werd bung Frans uiteindelijk ook geselecteerd als eerste Molukse voetballer in het Nederlands Amateurelftal, met een officieel interland in en tegen de amateurs van het Verenigd Koninkrijk. Het profvoetbal stond toen nog in zijn kinderschoenen. Maar toen ook dát meer vormen ging aannemen kwamen de betaalde voetbalclubs ook bij bung Frans terecht. Uiteindelijk werd RBC uit Roosendaal zijn eerst profclub. Zijn positie als vrije verdediger was hem op zijn lijf geschreven. Hij had inzicht, was fysiek sterk en zijn techniek was een lust voor het oog voor de ware voetballiefhebber. Ook heeft  bung Frans zijn kwaliteiten proberen over te brengen op zijn voetballende landgenoten, waaronder ondergetekende. Als voetbaltrainer heeft bung Frans ook voor diverse clubs in Zeeland zijn stempel weten te drukken. Een andere sport wat hem ook bekendheid gaf was tennis en m.n. ook als tennisleraar heeft bung Frans zijn sporen nagelaten. Zij die tennisles van bung Frans hebben genoten spreken nog steeds verbluffend over hem.
 
Wat velen wellicht ook wel weten was zijn liefde voor gospel rituals. Zingen, gitaarspelen en zelf liedjes componeren waren ook zijn liefdevolle bezigheden. Hij had altijd zijn gitaar in de buurt.

Helaas ging zijn gezondheid in 2019 hem parten spelen. In dat jaar heeft hij nog een hartoperatie moeten ondergaan in het Utrechtse UMC. Daarna gevallen en een heup gebroken. Toen in 2020 de corona kwam werd het stiller rondom bung Frans. Je zag hem sporadisch. Ook in de kerk kwam hij zelden meer. Zijn gezondheid kwam steeds meer onder druk te staan. 

Toch komt het overlijden van bung Frans voor mij persoonlijk, en  ik denk voor velen met mij, als een donderslag bij heldere hemel. Op 80-jarige leeftijd is bung Frans Salawanej ons ontvallen.

EEN GROOT ZEEUWS MOLUKSE SPORTMAN IS NIET MEER. 
MOGE HIJ RUSTEN IN VREDE.

Paul Telussa