s.v. Jong Ambon een prachtige naam.

De ergernis is nog niet uit het lijf. De ergernis over de scheidsrechter van afgelopen zaterdagavond. De man in het zwart liet zich gelden. Hij was in alle opzichten aanwezig. Onder het kunstlicht van het Middelburgse stadionnetje ‘de Veersepoort’ was de leidsman een irritant flikkerende tl-buis die maar niet begreep dat hij op het veld liep om onzichtbaar te zijn. Ik durf te stellen dat door zijn warrige en √©√©nzijdige beslissingen de 2e stadsderby tegen de grote stadsgenoot Zeelandia-Middelburg wederom op een deceptie uit liep. De overwinning was geflatteerd en onder meer dan dubieuze omstandigheden tot stand gekomen.

Laat ik het maar over opwekkendere zaken hebben zoals de eerste steenlegging van ons clubhuis op sportpark ‘de Sprong’. Op vrijdag 22 maart om 15.00 uur is het zover. Een symbolisch gebeuren dat voor de club een grote betekenis heeft en waar we met zijn allen, iedereen die bij de club direct of indirect betrokken is, trots op mogen zijn. Want de toekomst van de club is met de komst van dit clubhuis en het beheer van eigen velden voor jaren gewaarborgd!

Terug gaan mijn gedachten naar veld 3 op sportcomplex de Nassaulaan. Het veld lag in een verscholen hoek van het sportpark, een beetje weg gemoffeld. Het werd ook nog eens omgeven door een sintelbaan. Een sintelbaan compleet met de waterbak voor de steeplechase en de vangmatras (of hoe het ook mag heten) voor de hoogspringers. Als supporter stond je mijlenver van het veld wat toentertijd misschien ook maar beter was. Het waren hoogtijdagen voor onze voetbalvereniging. Sportvereniging Jong Ambon speelde voetbal in de lijn van Brasil. Kort snel spel met veel technische hoogstandjes. Het was een soort voetbal dat je elders in Zeeland niet zag. Als jong ventje genoot ik ervan en mijn liefde voor de club was geboren. Een liefde die nooit meer over zal gaan en die verder aan gewakkerd wordt door alle prachtige actuele ontwikkelingen.

Met weemoed denk ik aan het grote toernooi aan het eind van een voetbalseizoen met enkel Molukse voetbalverenigingen. Ik geloof dat er wel 32 ploegen aan deelnamen. Dat is nu ondenkbaar want met ons zijn alleen nog FC Amboina uit Assen, SC AH ’78 uit Huizen en Real Lunet uit Vught die van oorsprong een Molukse signatuur hebben. Ik schrijf met opzet ‘van oorsprong’ want laatst was SC AH’78 te gast (onderdeel kantineheld) bij Wilfred Guinee’s Voetbal Internationaal en aan niets was te zien dat het hier een Molukse voetbalvereniging betrof. Het deed me nadenken. En ik bedacht me direct dat we een prachtige naam hebben, s.v. Jong Ambon. Een naam die aan duidelijkheid niets te wensen over laat. De naam is duidelijk en concreet…s.v. Jong Ambon!

s.v. Jong Ambon in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Switch to our mobile site